Gánti Bence

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gánti Bence
SablonWikidataSegítség

Gánti Bence Integrál szemléletű pszichológus és klinikai szakpszichológus (Budapest, 1975 - ) Ismert és elismert hazai és nemzetközi szakember, előadó és a társadalmi gondolkodás formálója, közéleti személy, egyéni és csoportos terapeuta, tanácsadó, író.

A magyar Integrál Akadémia és a nemzetközi Integral European Conference (IEC) megalapítója, vezetője, főszervezője. Kettős, amerikai-magyar állampolgárként hét évet élt az Amerikai Egyesült Államokban, a kaliforniai San Franciscóban. Emellett számos tanulmányutat tett távol-keleti országokban, elsősorban Indiában, Burmában és Thaiföldön. Jelenleg Budapesten él. Munkássága során az egyének, szervezetek és a társadalom fejlesztésén át egy új korszak megvalósulását segíti elő, mely a magasabb emberi értékek kibontakoztatásán át, egy, a helyi kulturákat elfogadó, kulturálisan sokszínű, planetáris, együttműködő társadalom fele mutat, a “sokszínű egység” elve szerint. Egyesítve a nyugati és keleti ismereteket és gyakorlatokat, az integrál pszichológiával egy olyan globális, integrált és kultúrfüggetlen megközelítést képvisel, mely éppúgy képes támogatni az egészséges ember hétköznapi életének jólétét és önmegvalósítását (hétköznapi élet), mint a szellemi útkeresők spirituális ébredését (spirituális gyakorlás), vagy éppen a lelki problémák feldolgozását a szenvedőknél (a klinikum területe).

Tanulmányok[szerkesztés]

  • 1996-2002 Dr. Honti László transzperszonális pszichológus, szociokibernetikus magántanítványa; egyéni terápiás és csoportvezetői képződés
  • 1996-1999 ELTE pszichológia szak, M.A. fokozat
  • 1996-1998 ELTE kulturális antropológia szak
  • 2005-2008 DOTE Debreceni Orvostudományi Egyetem, klinikai szakpszichológus
  • 2004-2006 Ken Wilber Integral Institute, USA, integrál pszichoterápiás képzés
  • 2003-2006 Tündérhegyi Pszichoterápiás Képzés, pszichodinamikus, pszichoanalitikus megközelítés
  • 2004-2006 Integratív Pszichoterápiás Egyesület, integratív pszichoterapeuta képzés; hipnoterápia, NLP, KIP, ego-state terápia.

Egyéb tanulmányok[szerkesztés]

  • 1991-1993 Az apja által alapított, Első Magyar Négyéves Grafológusképző Iskola tanítványa, grafológus oklevél
  • 1995-1996 A new yorki Sanit John’s University of Queens hallgatója, filozóia és művészettörténet szakon
  • 2005-2006 Az indiai Satyananda Jóga Akadémia egy éves, jóga tanulmányok képzésének okleveles tanítványa
  • 2002-2004 Természetgyógyász képzés (TGY), az alternatív masszázs és mozgásterapeuta (AMM) cím megszerzése
  • 2004-2006 Chaiyuth Prayasith, a thai masszázs nagy öregjének személyes tantványa Thaiföldön, Chiang Maiban, valamint a Sunshine Network tantíványa észak-thaiföld Lahu törzsi falujában.
  • 1999-2007 S.N.Goenka Vipassana meditációs elvonulásainak tanítványa és hazai szervezője, elvonulások Európában és Indiában.
  • 2008 - 2023 Pa Auk Sayadaw burmai vipassana meditációs mester  tanítványa, elvonulás a mesterrel az USA-ban és Burmában a Pa Auk Tawya kolostorban. Sayalay Anuttara (Beth Upton) szerzetesnő hazai meghívója a burmai kolostorból, valamint elvonulás szervezője 2017-2022 között.

Nyelvek: angol felsőfok, német középfok, spanyol középfok

Élete[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Budapesten született, 1975-ben. Meghatározó év volt számára 1982-ben, amikor hét évesen, a  szüleivel Kubába költözött két évre, és megnyílt a kultúrák szeretete, megismerése, a nemzetközi lét, és az emberiség egységének az érzése felé. Hazatérve Budapesten járt általános iskolába, majd az Arany János Gimnáziumba. Eközben zenésznek képződött, gitáros volt, először az Aktív Zóna zenekart alapította meg, majd Éliás Gyula Jr.-ral alapított zenekart, az Éliás Projectet, és 1991-1997 között koncertezett az országban

Egyetemi évei alatt az ELTE-n tanult pszichológiát és kulturális antropológiát a ‘90-es években. Ezzel párhuzamosan megfordult az akkor megnyíló és bontakozó hazai spirituális körök többségében, és intenzív önismereti, önfejlesztő és spirituális gyakorlatokat végzett az elméleti tanulmányok mellett, többek között Honti László és Brigitte Wingelmayr mellett. Ez időben, a ‘90-es években a pszichológia konvencionális iskolái melett megismerkedett a transzperszonális és integrál pszichológiával, a transzlégzés módszerével, a jógával, a buddhizmussal, a szúfizmussal, és a spirituális zenélés műfajával is. 1999-ben az ELTE pszichológia szakán M.A. fokozatú pszichológusként végzett.

További képzések[szerkesztés]

További szakmai tanulmányait a Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytatta, ahol klinikai szakpszichológus végzettséget szerezett 2008-ban. Emellett módszerspecifikus képzésre Dr. Daubner Béla Integratív Hipnoterápiás Egyesületébe járt, ahol elvégezte a pszichodráma önismereti képzést is, valamint tanult NLP-t és szimbólumterápiás módszereket is. Emellett a pszichoanalitikus (pszichodinamikus) szemléletű Tündérhegyi képzésbe is járt. 2003-ban és 2004-ben az Egyesült Államokba utazott Ken Wilberhez, ahol elvégezte az Integral Institute Integral Psychotherapy képzését és részt vett a szakmai körökben és konferenciákon.

Távol-keleti utak[szerkesztés]

1999-tól a Goenka-féle vipassana meditációs kurzusok szervezője is volt itthon, melyből számos elvonuláson résztvevőként ült. 2003-ban Burmába utazott Goenka mesterrel zarándokolni, majd Indiába járt éveken  át, elsősorban Dhamma Giribe, Sai Babához és Varanasiba. Ezután Burma buddhista kolostoraiba járt hosszabb elvonulásokra Pa Auk Sayadaw meditációs mester útmutatásai alatt. Mellette Thaiföldön tradicionális thai masszázst tanult, az akkor még élő, egyik nagymestertől, aki a helyi sámánizmus résztvevője is volt. A mester váratlanul, Bence jelenlétében halt meg egy sámánösszejövetelen, és Bencét kérték fel a helyiek a halotti toron a lélekkísérés egyik mozzanatára. A megdöbbentő történetet egy amerikai könyvben írta meg Bence.[1]

Az amerikai évek[szerkesztés]

Összesen 14 évet töltött az Amerikai Egyesült Államokban, ebből 7 évet élt ott. 2010-ben költözött ki Kaliforniába, San Franciscóba és 2017-ig ott élt. Obama elnöksége alatt eközben amerikai állampolgárrá avatták, azóta kettős állampolgár. Tanított egyetemeken, dolgozott John Lennon terapeutájával az Esalen Intézetben, és a börtönkísérleteiről híres szociálpszichológussal, Philip Zimbardoval. Kidolgozta saját csoportmódszerét az Integral Flow Experiencet, amellyel workshopokat tartott a Szilikon-völgyben, és máshol.

Részt vett Ken Wilber és Satnislav Grof programjain, számos integrál konferencián és hasonló összejöveteleken, többek között Kaliforniában, Denverben, New Yorkban és Hawaiion. Washington D.C.-ben megalapította egy barátjával a Ken Wilber Gratitude Fund-ot, a Ken Wilber Hála Alapítványt, amely egy Wilbert támogató nemzetközi alapítvány az életművének örökös elismerésére. Mindeközben tanult a helyi indiánoktól is, akik a tanítványukká fogadták, és elutazott a távoli, szibériai Tuvába is, ahol az ottani sámánoktól tanult.

Újra itthon[szerkesztés]

2017-ben visszaköltözött Budapestre, azóta innen végzi hazai és nemzetközi tevékenységeit. 2017-ben Magyarországra hozta a burmai Pa Auk Sayadaw féle vipassana meditációs hagyományt, a Sayalay Anuttara által vezetett 10 és 30 napos csendmeditációs elvonulások szervezésével. Emellett az Everness Fesztiválokon 2015 óta minden évben jelen van, mint előadó, szponzor és az integrál sátrak szervezője.

Afrika és Latin-Amerika[szerkesztés]

2019-ben felkérték Afrikában az Integrál Afrikai Konferenciák (IAC) létrehozásának elősegítésére, melyből az elsőt az Emberiség Bölcsője (Cradle of Humanity) Régészeti Lelőhelyen tartották, ahonnan az emberiséget eredeztetik Afrikából, Johannesburg közelében, Dél-Afrikában. Emellett felkérték a Latin-Amerikában, Hispanoamerica Integral című latin-amerikai integrál konferenciák létrehozásának segítésére is. 2024-ben felkérték az amerikai ICON - Integral Conference of North America létrehozásának segítésére, mint a tanácsadó testület tagja.

Napjainkban[szerkesztés]

Az Integrál Akadémia, az Integral European Conference működtetése mellett Budapesten magánpraxisban pszichológusként, egyéni terápiás üléseket tart a II. kerületi Integrál Központban és online. Emellett integrál tanárokat képez, személyiségfejlesztő, terápiás és önismereti tréningeket, csoportokat és elvonulásokat tart, melyet itthon Integrál Tábor néven, külföldön Integral Flow Experience workshop néven ismernek. Emellett a hazai és nemzetközi kulturális életben tart szemléletformáló előadásokat és beszélgetéseket.

Az Integrál Akadémia megalapítása[szerkesztés]

2002 óta fogad magán klienseket. Önismereti és transzlégzés csoportokat 2004 óta tart. 10 év képződés és önismereti-terápiás sajátút után, 2006-ban megalapította Magyarországon az Integrál Akadémiát, melyben egy transzformativ, személyiségfejlesztő felnőttképzést hozott létre, arra alapozva, hogy az integrál tudatszint és szemlélet elsajátításához elengedhetetlen a gyakorlat is. Nem elég elméletileg képződni, hanem saját élményű, személyiségfejlesztő 3 éves csoportfolyamat, terápiás kommunikációs tréning és legalább egy hosszú csendmeditációs elvonulás szükséges a hiteles átalakuláshoz, az integrál tanácsadóvá, és a lelki segítővé váláshoz. Ezek a feltételek azóta is az integrál tanácsadó képzés sarokkövei az Integrál Akadémián. A képzéshez számos e-tankönyvet írt, a spirituális hagyományokról és a pszichológiai irányzatokról, valamint az integrál pszichológia témaköreiről. Ezek közül A Buddhizmus című könyve 2012-ben a Kossuth Kiadó adta ki.

Nemzetközi konferenciák és tanítások[szerkesztés]

2013-ban Stanislav Grofot, a transzperszonális pszichológia atyját Magyarországra invitálta és megszervezte az Országos Transzperszonális Találkozót, ahol előadást tartott a Grof házaspár, Dr. Bagdy Emőke, Orosz Katalin, Dr. Daubner Béla, Müller Péter, Hoppál Mihály és mások társaságában, valamint egy 150 fős holotrop légzéscsoportot tartottak Grof vezetésével az ELTE-n.

Grof második meghívására 2014-ben került sor. 2017-ben a prágai transzperszonális konferencián adott elő, Alex Grey, és Raymond Moody társaságában. Továbbá előadásokat és Integral Flow Experience workshopokat tartott a következő országokban: Európa: Németország, Svájc, Ausztria, Olaszország, Portugália, Svédország, Oroszország, Ukrajna, Bulgária, Görögország Afrika: Dél-Afrikai Köztársaság Amerika: USA, Kuba, Mexikó, Kolumbia.

Az Integral European Conference létrehozása[szerkesztés]

2014-ben egy német kollégájával, Dennis Wittrock-kal, a német Integrales Forum akkori ügyvezetőjével létrehozták az Integrál Európai Konferenciákat (Integral European Conference, IEC), melynek székhelyévé Magyarországot tették. Az elsőt 2014-ben a Millenáris Parkban rendezték, melyet Ken Wilber és Prof. László Ervin nyitott meg. Az utána következőket 2016, 2018, 2021 a siófoki Azúr Hotelben rendezték, 2019 és 2020-ban pedig online. Mára az IEC konferenciák túlnőttek Európán és a globális integrál szakmai élet fő találkozójává váltak. Ennek nyomán 2016-ban megszervezte Dr. Don Beck budapesti kurzusát, aki az integrálban ismert Spiráldinamika modell megalkotója.

Írásai[szerkesztés]

Gánti Bence A buddhizmus Lélektana, spiritualitása, irányzatai (Kossuth, 2012) átfogó és hiánypótló könyve bemutatja a buddhizmus lélektanát és spiritualitását, utolsó harmada pedig beavat a meditációs gyakorlatokba is. Nemcsak kultúrtörténeti áttekintést ad, hanem fogódzót is az útkeresők számára.

A jövőben tervben van könyvírása az érzelmekről, a tudatfejlődés szintjeiről, a spirituális élményfeldolgozó és személyiségfejlesztő pszichoterápiákról, a terápiás és tiszta kommunikációról, a mezőről és az evolúciósan haladó, korunknak megfelelő tudati munkáról, a kulturákról és a magyar lélek jellemzőiről.

Tásszerző Buda László - Daubner Béla - Gánti Bence - Szabó Péter Találkozás önmagaddal Egyszerű kérdések, nehéz válaszok (MotiBooks, 2020) című könyvben. Ebben a könyvben a szerzőkkel olyan kérdésekre keressük a válaszokat, amelyek szinte minden embert foglalkoztatnak. Létezik-e a nagy Ő? Hogyan lehet életben tartani a szerelmet? Hogyan bocsássunk meg másoknak és magunknak? Hol a határ a sorsszerűség és a szabad akarat között? A szerzők célja nem az, hogy végső igazságokat fogalmazzanak meg adott kérdésekre, sokkal inkább igyekeznek különböző nézőpontokat, szemléletmódokat bemutatni a saját szakmai és élettapasztalatuk alapján.

Társszerző Bob Haddad - Bence Gánti - et al. Thai Massage & Thai Healing Arts Practice, Culture and Spirituality (Findhorn Press, 2013) című könyven. A 2004. január 31-én meghalt a thai masszás nagy öregje, aki egyike volt azoknak, akiknek tudásából összeállították a ma ismert thai masszázst. Ott voltam mellette a halálakor, ugyanis épp tanultam tőle. Ledöbbentett ami történt. Egy beavatás. Chaiyuth Priyasith az észak-thaiföldi Chiang Mai városában fogadott személyes tanítványává friss diplomás magyar pszichológusként. Azért utaztam a Távol-Keletre, hogy tanulhassak a spirituális hagyományok mestereitől. Kint megtapasztaltam a thai masszázs eredeti gyógyító formáját, amiből nyugaton többnyire egy rövidített, formális relaxációs séma maradt. Chaiyuth kötelezővé tette, hogy elmenjünk vele a környező falvakban tartott rejtett sámáni szertartásokra, szellemi táncokra, amely a külvilág és a turisták számára láthatatlan. “A szellem látni akar titeket!” – mondta. Egy ilyen szellemtáncon, éppen mellettem halt meg, mely folyamat az előzményével és a rákövetkező napokkal egy beavatás volt. Ezt írtam meg ebben a fejezetben, Bob Haddad Egyesült Államokban megjelentetett könyvében.

Számos intejúkötetben lehet olvasni vele készült interjúkat: Singer Magdolna: Érző férfiak, Szalai Lilla - Máté Judit: Boldogságkönyv, Máté Judit: Sorskönyv - Utak, mesterek, Máté Judit: Kultúrák találkozása a lélekgyógyászatban.

Fordításai[szerkesztés]

Ken Wilber: Integrál szemlélet (Ursus Libris, 2014)

William Hart: Az élet művészete, Vipasszaná meditáció S.N. Goenka tanítása szerint (Ursus Libris, 2014).

Integrál Akadémia e-tankönyvek[szerkesztés]

Emellett számos, több ezer oldalnyi anyagot írt meg az Integrál Akadémia jegyzeteihez. Az Integrál Akadémia tanárai közel 70 db saját készítésű belső használatú e-tankönyvet, jegyzetet készítettek PDF formátumban.

Média megjelenések[szerkesztés]

Folyamatosan jelen van a közéletben, TV és rádió interjúkban nyilatkozik, rendezvényekre vállal meghívást előadóként és beszélgetőtársként.

Bővebben itt!

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]